lördag 26 juni 2010

Den riktiga nationaldagen

Jo, jag vet. Midsommar är inte Sveriges nationaldag, men om vi har något som är riktigt svenskt så är det väl ändå midsommar! Majstångsresning, folkdräkter, björkris, Sollerölopp och Orsakajt, spelmän, svenska flaggor, allsång, ljusa nätter, massor med mat, sill o nubbe och allt det där. Midsommar är i alla fall min favorithögtid alla kategorier!

Läste i DN igår om en person som fick ångest av midsommar, tyckte det var kvävande med alla arrangemang kring midsommar. Men hos mig är det bara förväntan och glädje. Midsommar är för mig äkta, glad och positiv nationalism & sommarglädje. Ingen högtid som administreras fram av myndigheter, utan fest, aktiviteter och gemenskap direkt från folksjälen och med fornnordiskt påbrå! Häftigt!!

Bilden ovan är från majstångsresningen på Hembygdsgården midsommardagen, 700 personer på det vackra tunet, blå himmel och glada människor, bilar parkerade långt ner på Lisselhedsvägen för att få plats. Landshövdingen delade ut kulturpriset till Hembygdsföreningens ordförande Mats Andersson. När man studerar de besökare som kommer utifrån och storögt tittar på aktiviteterna & fotar undertecknad i folkdräkten, så inser man- det här är faktiskt rätt rejält exotiskt...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar