torsdag 4 mars 2010

Orsas nya kläder?




Onsdag 10 mars presenterar Lundberg design och Berg Arkitekter ett förslag till profil för Orsa Centrum. Förslaget utgår från en välbesökt, positiv och kreativ workshop i december med massor av företagare, föreningsmänniskor, ungdomar och kommunanställda. Lundberg och Berg har tagit till sig mötesdeltagarnas åsikter och gjort ett förslag till hur de tycker att Orsa ska profileras. Vi kan avslöja att det handlar om dalaprofil, kurbitsmönster, trä- och timmerinspiration, ljussättning, vägledning och att "fylla ut hålrummen" i Orsas lite för luftiga centrum. Spännande att se presentationen (eller rättare sagt hur den blir mottagen, för jag har redan sett den :-).

Hittills har Orsa Centrum ingen profil eller designlinje, varje plats i centrum verkar ha blivit anlagd som en ö för sig själv. Alla dessa platser, som i sig kan vara ganska vackra, måste knytas ihop med "designlinjer". En besökare som kommer till Orsa för första gången måste kunna förstå var centrum börjar och var det slutar, var det finns affärer, centrum, lekplatser. Orsas centrum ska också spegla omgivningarna på ett bättre sätt än idag, närheten till Orsasjön, björnpark, vildmark, fäbodar, utsikter, o s v.

MIN dröm är ett centrum med tydlig dalakänsla. Ett centrum som speglar omgivningarna, fyllt med kultur, hantverk, musik, lokalproducerat, oväntade inslag, små oaser som anknyter till den omgivande naturen, massor av spontana lekmöjligheter för barn och tydlig vägvisning med lokal profil så att man intuitivt förstår var olika saker finns. Ett centrum som vi som bor i Orsa är stolta över och som lever, andas och talar till besökaren på Orsas eget språk. Låter det bra? Dit kan vi komma om vi börjar nu och håller en tydlig linje ett antal år framåt. En linje som börjar 10 mars 2010?

God kväll! Ola G 4 mars 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar